Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czerwony kolor ?cian

Gość Yola

Recommended Posts

Gość Yola

Niedługo koniec remontu i przeprowadzka ... Marzą mi się czerwone ściany w pokoju (ściany z płyt gipsowych). Niestety nie widziałam jeszcze w sklepie gotowej czerownej farby... znajoma malowała mieszanką z barwników i wyszedł jej na ścianach nieciekawy różowo fioletowy kolorek...

Czy ktoś mogłby mi podpowiedzieć gdzie znależć wymarzoną czerowną farbę, tak żeby uniknąć niespodzianek??

Gość Yola

Dzięki za odpowiedź. :lol:

Jakie proporcje z tego "mieszalnika" Dulux? Też myślę żeby nie malować wszystkich ścian - może dwie....

Zachwyciło mnie czerwone pomieszczenie w majowym numerze M jak mieszkanie - krótki artykół i jedno zdjęcie (chyba dział "To jest modne") i od tej pory marzę o podobnym pokoju dziennym.

Pozdrawiam, Jola

Jolu. Najprościej kupić farbę gotowa (już wymieszaną) - taka jest np. Dulux, Bekcers, Tikurilla, itd. Masz paletę barw oznaczona kodami i wybierasz dowolny odcień - to jest mieszane komputerowo. zawsze musi wyjść tak samo. Ja polecam Tikurille. Co prawda nie mam czerwonej ale jest bardzo dobra i co najważniejsze zmywalna. Przy oglądaniu wzorników, weź pod uwagę, że na ścianie wychodzi zawsze ciutkę ciemniej.

Pozdrawiam

• 5 years później...
Jolu. Najprościej kupić farbę gotowa (już wymieszaną) - taka jest np. Dulux, Bekcers, Tikurilla, itd. Masz paletę barw oznaczona kodami i wybierasz dowolny odcień - to jest mieszane komputerowo. zawsze musi wyjść tak samo.

jaaaasne. mieszałam 2 razy farbę Duluxa w dwóch różnych mieszalnikach i otrzymałam 2 różne odcienie, w tym oba zupełnie inne od koloru z puszki (bo akurat nie było na stanie i musiałam domieszać). na moje pretensje otrzymałam odpowiedź, że nawet w jednym mieszalniku wychodzi czasem inaczej, a co dopiero w dwóch różnych sklepach. uważałabym zatem z tym mieszaniem :)

no i uważałabym z tym czerwonym kolorem. nawet dwie ściany to może być za dużo. koleżanka sobie walnęła jeden pokój na czerwono i musiała przemalowywać - paskudny był!

pamiętaj, że zdjęcia a rzeczywistość to nie to samo...

ale - jak to się mówi, lepiej żałować, że się spróbowało, niż żałować, że się nie spróbowało :wink:

mieliśmy jedną scianę w kuchni czerwoną i sufit w łazience. sufit nadal mi sie podoba,ale ściana w kuchni szybko się opatrzyła. Nie dało się tej czerwonej farby niczym zamalować. W 9 miesiącu ciązy przez tydzień skrobałam tą ścianę ,żeby pozbyć się tego czerwonego. doskrobaliśmy się z mężem aż do muru,a ten czerwony nadal był. Skonczyło się na grafitowej tapecie w srebrno szare liście. Nigdy więcej takiego intensywnego koloru.

nie no na syufit to ja bym się napewno nie zdecydowała w kolorze czerwieni ale zaraz coś wam wkleje ja mam to cos w sypialni ścianka podświetlana wężem świetlnym na ściance na środku tv będzie na przeciw tej ściany ścianka kolankowa czerwona pozostałe sufity i ściany białe

http://i2.pinger.pl/pgr78/bc8f3133002115da49988971

http://i.pinger.pl/pgr83/23ad3a670022691e49634bcc